Rock Pi X kot alternativa za Raspberry Pi?

Priljubljenost nadvse kompaktnih, a relativno zmogljivih osebnih računalnikov Raspberry Pi, je med računalniškimi zanesenjaki še vedno zelo visoka. To sicer ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Zato ni nenavadno, da ga konkurenca z inovativnimi izdelki poskuša prehiteti, a je bila doslej pri tem bolj kot ne neuspešna. To morda ne bo držalo za novi osebni računalnik Rock Pi X podjetja Radxa, saj gre za zmogljivo napravo, ki temelji na Intelovem procesorju Cherry Trail.

Kompaktni osebni računalnik Radxa Rock Pi X za preračunavanje podatkov uporablja štirijedrni procesor Atom x5-Z8300 Cherry Trail frekvence 1,84 gigahercev, grafičnim vsebinam pa je kos napredno grafično jedro Intel HD Graphics frekvence 500 megahercev. Uporabniki bodo lahko izbirali med dvema različicama novosti, in sicer različico “A”, ki podpira gigabitni Ethernet in nekoliko dražjo različico “B”, ki je opremljena še z brezžičnima povezavama Wi-Fi (802.11ac) in Bluetooth 4.2 LE.

Obe različici kompaktnega osebnega računalnika Radxa Rock Pi X razpolagata z enim, dvema ali štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika LPDDR3-1866, za izris grafičnih vsebin pa je na voljo vmesnik HDMI 1.4. Tu najdemo še bogato paleto priključkov, kot so USB 3.0 Type-A, USB 2.0 in USB Type-C s podporo za OTG, ki je namenjen tudi napajanju.

Kompaktni osebni računalnik Radxa Rock Pi X je pričakovano poceni. Za vstopno različico modela A, opremljeno z enim gigabajtom sistemskega pomnilnika, je namreč treba odšteti le preračunanih 35 evrov, medtem ko sta različici z dvema gigabajtoma pomnilnika in štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika vrednoteni na preračunanih 44 evrov oziroma 58 evrov. Maloprodajna cena različice B pa se prične pri preračunanih 44 evrih za model z enim gigabajtom sistemskega pomnilnika, model z dvema gigabajtoma pomnilnika stane preračunanih 53 evrov, model s štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika pa je vrednoten na preračunanih 68 evrov. Vsi modeli podpirajo številne operacijske sisteme, vključno z bogato paleto odprtokodnih operacijskih sistemov Linux in seveda Microsoft Windows 10.

Vir: Računalniške novice

%d bloggers like this: