Kaj nam prinašajo letošnji najboljši pametni telefoni?

Prvi najbolj težko pričakovani "velikani" mobilne telefonije že počasi polnijo trgovske police in pri vseh lahko opazimo vzorec. Številne od letošnjih naprav so opremljene z Qualcomm Snapdragon 845 procesorjem, ki je izšel decembra lani.

Vstopi v areno s tem tankim, lahkim in prenosnim igričarskim računalnikom, ki z lahkoto obvlada vse igre po tvoji izbiri. Pripravljen je za akcijo, saj deluje s 7. generacijo procesorjev Intel® Core™ in diskretno grafiko NVIDIA GTX 1050, poleg tega ponuja še vrhunski zvok in opcijski hibridni pomnilnik za večjo hitrost. Opcijsko je na voljo z osvetljeno tipkovnico, ki omogoča igranje podnevi ali ponoči, zaradi optimizirane toplotne zasnove pa bo ostal hladen, vse dokler želiš igrati – tudi če to morda traja kar nekaj časa.

Večjih presenečenj ne smemo pričakovati

Vse naprave bodo najprej zmoglivejše od svojih predhodnikov. Novi procesor je za 30% zmoglivejši, kar se tiče hitrosti grafike in centralne procesne enote, poleg tega pa ob tem porabi 30% manj energije kot čipi v najboljših telefonih iz leta 2017. 

Hitrejše delovanje in podaljšana vzdržljivost baterije sta zgolj vrh ledene gore. Naslednja lastnost, ki je sicer napovedana za prihajajoče izdaje in upamo, da bo dejansko zaživela, je 10-bitna HDR tehnologija, ki je že zaživela z modelom Sony XZ2. Nova lastnost omogoča kvalitetnejše videoposnetke, več barvnih odtenkov in rezultate v obliki realnejših fotografij. Poleg globine barve je enostavno več barv, s katerimi lahko delamo, kajti tehnologija podpira več kot milijardo barv. Takšen barvni spekter in globina nista na voljo še na nobeni kameri, ki stane več tisoč evrov, bosta pa na voljo na naši napravi, ki jo nosimo v žepih.

Lastnost, na katero se lahko prav tako kmalu pripravimo, je “super slow motion” (“super počasen posnetek”). Sony XZ2 in Samsung Galaxy S9/S9 Plus uporabnikom ponujata snemanje z 960 f/s, kar po domače povedano pomeni zelo, zelo počasen posnetek. Druge naprave bi naj bo do sedaj znanih informacijah ponujale 240 f/s. Pričakujemo lahko nove tipe objav na družbenih omrežjih, ki bodo polne takšnih in drugačnih zanimivih videoposnetkov.

Skupaj s predstavljenimi kamerami na teh napravah prihajajo med drugim tudi novosti na področju umetne inteligence, za kar se v največji meri lahko zahvalimo vpeljavi Snapdragon 845 procesorja. Večina letošnjih naprav bo omogočala “real-time” navidezno resničnost, kar pomeni, da bomo lahko snemali “real-time” animirane videe. Sony XZ2 premore tudi 3D Creator, ki nam omogoča skeniranje obraza in drugih objektov, sam pa potem naredi 3D model, ki je uporaben direktno za pametni telefon. Vse te novosti in pripadajoča tehnologija kažejo, kako daleč je prišlo prepoznavanje obraza v zadnjih nekaj letih, še posebej, ker govorimo “zgolj” o uproabi majhne kamere na telefonu.

Zadnja stvar, ki jo velja omeniti, ko govorimo o kamerah prihajajočih se telefonov, je zmožnost dodajanja AR objektov v naš, realen svet brez posebnih aplikacij. Sicer smo tovrstne lastnosti in orodja že spoznali pri zadnji generaciji iPhona in drugih telefonov, sedaj pa lahko pričakujemo, da bo nova generacija procesorjev poskrbela za stopnjo višje. Navidezna resničnost bo bolj natančna, hitrejša in v celoti učinkovitejša. Za zdaj bi težko rekli, da obstaja več primerov kvalitetne rabe navidezne resničnosti, vendar je vseeno zanimivo pogledati, kako hitro se tehnologija izboljšuje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google
Share on email
Email

Share this:

Like this:

Like Loading...
%d bloggers like this: