Bo Apple iPhone 11 upogljiv?

Apple iPhone 11

Bo Apple iPhone 11 upogljiv?

Leto 2017 se počasi izteka in vsi se lahko strinjamo, da je tudi letos trg pametnih telefonov pripravil nekaj izjemnih presenečenj. Eden glavnih trendov so tako bili pametni telefoni brez roba (“bezel-less”), za leto 2018 pa največji proizvajalci telefonov pripravljajo nove podvige. Govori se, da naj bi vodilni trend v prihajajočem se letu bili upogljivi pametni telefoni. Kaj pa na to pravijo glavni akterji na tržišču pametnih telefonov?

Glede na številne govorice naj bi Samsung pripravljal upogljiv telefon že kar nekaj časa in njihov prvi pametni, upogljivi telefon bi lahko spoznali že leta 2018. Poimenovan bi naj bil podobno kot njegov “kolega”, in sicer Samsung Galaxy X, izšel pa naj bi skupaj z Samsungom Galaxy S9. 

V zadnjem času so te govorice postale vse glasnejše in glasnejše, kar je spodbudilo tudi Apple. Podjetje je izpolnilo patent na ameriškem Patent and Trademark Office. Tako so opisalo prihajajočo se napravo: “Elektronska naprava bo verjetno vsebovala fleksibilen del, ki bo napravi omogočil upogibanje. Napravo bo morda imela upogljiv ekran. Upogljiv ekran bo vseboval prepogljiv del, ki bo ekranu omogočal, da se bo ta upognil po celotni osi”.

Po podatkih portala Redmond Pie bo Apple uporabil tri različne tehnologije pri pripravi ekrana nove naprave – LCD, OLED in MicroLED. Apple je od vsega začetka uporabljal LCD ekrane, sedaj pa pri zadnjem iPhonu X presedlal na OLED tehnologijo. MicroLED je nova panelna tehnologija, ki je sestavljena iz mikroskopskih LED pikslov. Kljub temu, da gre v tem trenutku še vedno zgolj za govorice

Za vas smo izbrskali, kako bi lahko ekran bil sestavljen glede na patent: “Ekran bi lahko vseboval skupek pikslov iz “liquid crytal display (LCD)” komponent, skupek elektroforetičnih pikslov in še skupek organskih, svetlobnih diodnih pikslov. K temu bi lahko dodali še piksle iz kristaliziranih polprevodnih, svetlobnih doid (včasih se jih iznači kot micro-LED) in še nekaj drugih pikslov, ki bazirajo na drugih tehnologijah za izgradjo ekrana.

Gre vsekakor za optimističen projekt, ki zahteva veliko znanja, vendar pa najbolj navdušuje predvsem dejstvo, da bi lahko različni paneli skrbeli za različne naloge – OLED ekran bi tako lahko služil kot ogrodje glavnega ekrana z vsemi glavnimi funkcionalnostmi kot je klicanje, pošiljanje sporočil in igranje iger. Sekundarni LCD panel pa bi lahko nosil vlogo sprejemanja obvestil in ostale naloge telefona. Spet tretji del ekrana bi lahko služil za snemanje in fotografiranje. Kako bo Apple vse skupaj uspel spraviti v eno samo napravo, za zdaj ostaja še velik skrivnost, za katero pa verjamemo, da bo kmalu postala manj skrivnostna. Apple bi morda lahko razmislil o sodelovanju s podjetjem LG, ki je že predstavil svoje znanje o upogljivih ekranih na različnih sejmih tehnologije po vsem svetu.                   

Trenutno obstajata dva koncepta upogljivih ekranov, ki nekako prevzemata največ pozornosti – eden je ekran, ki se ga lahko upogne in zloži kot časopisno rolo, drugi koncept pa se osredotoča na ekran, ki je sestavljen iz večih manjših ekranov in se na koncu lahko sestavi ko samostojni ekran, kot knjiga. Drugi koncept se nekako zdi bolj uresničljiv, kajti proizvajalci morajo oblikovati zgolj “dual-screen” napravo, ki se lahko zloži kot vsi “flip” telefoni. Tovrstni telefoni že obstajajo, recimo Yotaphone 3, vendar so ti še v začetnih faza razvoja.

Za zdaj Apple ni potrdil, da bo izdal upogljivo napravo naslednje leto, kljub temu pa obstaja velika možnost, da v primeru Samsungovega upogljivega telefona temu sledi tudi Apple, kot smo že bili priča v preteklosti.

%d bloggers like this: