⬇️NEVARNI IZSILJEVALSKI VIRUSI⬇️

V svetu kiberkriminala so že nekaj zadnjih let na pohodu izsiljevalski virusi, ki nam zaklenejo računalnik, ali nam ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Prvi takšni virusi so bili enostavni in obstajali so postopki, s katerimi smo svoje dokumente lahko povrnili. Danes skoraj nikoli ni več tako.

 

Virusi

V začetku leta 2017 se je pojavilo veliko pritožb glede virusa TeslaCrypt 3.0 in Locky. Širita se najpogosteje preko elektronske pošte, prvi v ZIP priponkah, drugi pa v obliki lažnih računov, Word in Excel datotek, ki pa vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus.

Škodljiva koda se širi v glavnem na dva načina: v priponkah elektronske pošte (.zip datoteke, word, ,excel…) ali prek okužb v mimohodu (angl. drive-by download, programi…).

Pri naprednih izsiljevalskih virusih se lahko zanesete le na ustrezno izdelane varnostne kopije (backup). Ker virusi običajno zašifrirajo tudi omrežne mape, vam preprosto kopiranje datotek na zunanji ali omrežni disk ne bo vedno pomagalo. Datoteke lahko poskusite poiskati v elektronski pošti, če ste jih prejeli ali s kom delili na ta način.

V kolikor želite zmanjšati varnostno tveganje se posvetujte z nami

%d bloggers like this: